FÉNYESÍTŐ- VAGY KORREKCIÓS POLÍROZÁST VÁLASSZAK?

Sokan kerestek meg minket polírozás kapcsán, és azt kell mondjuk nagyon kaotikus információk keringenek a piacon e témában. Amennyiben szeretnél pontos és korrekt információk alapján dönteni a polírozási típusok között, akkor érdemes tovább olvasnod a cikket!

Mielőtt belemennénk részletesen a fényesítő- vagy más néven lakktisztító polírozás, valamint a korrekciós polírozás közötti különbségek boncolgatásába, fontosnak látjuk felhívni a figyelmed pár intő jelre, ami autókozmetikai szolgáltatókkal kapcsolatban felmerülhetnek.

Íme 5 árulkodó jel, hogy nem a megfelelő helyen érdeklődsz polírozás után:

1. Telefonon keresztül megmondják, hogy milyen polírozással orvosolható a fennálló probléma/helyzet.

Magyarországon rengeteg a dilettáns, magát szakértőnek beállító munkásember (továbbiakban: SZAKIK), ami sok esetben értékelhetetlen minőségű munka átadását vonja maga után. Ha szeretnéd elkerülni a pénzed felesleges elégetését és a silányul elvégzett munka által okozott kellemetlenséget, akkor jobb, ha már az elején kiszűröd a SZAKIKAT.

FÉNYESÍTŐ- VAGY KORREKCIÓS POLÍROZÁST VÁLASSZAK?

EGY SZAKI MUNKA KÖZBEN!

Azok a SZAKIK, akik telefonon keresztül látják az autódon lévő karcolások mélységét a szakma kukabúvárjai. Gyakorlatilag felesleges elmenni hozzájuk mert pontosan annyit tudnak orvosolni problémádon telefonon keresztül, mint a helyszínen… SEMMIT!

Bizonyos esetekben még rontanak is a helyzeten, ami nagyon drága mulatság is tud lenni:

A.: Feleslegesen ledarálják az autódon lévő lakkréteg 90%-t, így tulajdonképpen most políroztattad fel utoljára az autód újra fényezés előtt. Értsd, elestél akár 2-3 alkalom polírozástól! Ami lássuk be hosszú évekig gyönyörűen tarthatta volna a szeretett autódat, vagy épp eladás előtt komoly érték növelést tudott volna elérni neked.

B.: Már eleve vékony volt a lakkréteg, mivel az autód már járt egy SZAKI kezei között, amiről te nem tudtál, és már kész is a baj. A nullára vágott lakkréteg már nem képes védeni a fényezést és bemattul, így újra kell fényezni a polírozott felületeket.

FONTOS TUDNOD: A POLÍROZÁS, AZ AUTÓ FÉNYEZÉSÉT VÉDŐ LAKKRÉTEGGEL TÖRTÉNŐ FINOM KOZMETIKAI MUNKA! ÉRTSD A LAKKRÉTEG VASTAGSÁGÁIG TERJED A MOZGÁSTÉR.

2. Helyszíni szemle nélkül pontos árat mondanak az általad kért szolgáltatásra.

Ismét egy könnyen felismerhető csapda. Hogyan tudhatná azt bárki látatlanban, hogy milyen állapotban van az autód és ebből adódóan mennyi munkaórába fog tartani elérni a vért eredményt. Arról nem is beszélve, hogy egyáltalán ellehet e érni a várt eredményt az állapot függvényében.

ÁRAJÁNLAT = RÁFORDÍTOTT MUNKAIDŐ + ANYAGKÖLTSÉG

Előfordulhat, hogy a lakkréteg vastagsága már nem teszi lehetővé az elvárt igényeknek történő megfelelést, amit a korrektség jegyében már az elején tisztáznunk kell az ügyféllel. Úgy gondoljuk nem érdemes olyan szolgáltatásért fizetni, ami eleve nem hozhatja a várt eredményeket.

3. Röntgenszemű SZAKIK dolgoznak a kozmetikában.

A röntgenszemű SZAKIKAT úgy ismerheted fel a legkönnyebben, hogy nincs a kezükben festékvastagság mérő.

FÉNYESÍTŐ- VAGY KORREKCIÓS POLÍROZÁST VÁLASSZAK?

Ők azok, akik ránézésre megtudják állapítani az autód fényezésén lévő lakkréteg vastagságát és ezáltal azt is, hogy milyen mélységi munkát enged meg a felület esetleges kár okozása nélkül. Természetesen ezt mind a te számládra teszik, vagy ahogy a szakzsargon mondja: A Te f@szoddal verik a csalánt.

FÉNYESÍTŐ- VAGY KORREKCIÓS POLÍROZÁST VÁLASSZAK?

A SZAKEMBER PROFESSZIONÁLIS ESZKÖZT ALKALMAZ MUNKAVÉGZÉS KÖZBEN!

4. A „Miért szeretnéd políroztatni az autód, mi a célod vele?” kérdés fel sem merül az igényfelmérés közben.

Lehet furcsán hangzik, de talán a legfontosabb kérdés az igény- és autó állapotának felmérése közben, hogy mi a célod az autód políroztatásával. Ebből a kérdésből fogunk tudni eljutni ahhoz, hogy neked (a te igényeidnek) melyik polírozási mód fog megfelelni. Ahogy az oldalunkon is láthatjátok, nálunk 2 polírozási mód közül tudtok választani, FÉNYESÍTŐ POLÍROZÁS és KORREKCIÓS POLÍROZÁS.

Lássuk mik az érdembeli különbségek a két választható opció között!

MILYEN CÉLT SZOLGÁLNAK?

A fényesítő polírozás és a korrekciós polírozás két különböző módszer a járműfelületek kezelésére. A fényesítő- vagy más néven lakktisztító polírozás általában a járműfényezés kisebb felületi hibáinak eltávolítására és a fényes, sima végeredmény elérésére szolgál. Ez a módszer kisebb karcolások, hologramok vagy oxidációs foltok eltávolítására koncentrál.

A korrekciós polírozás viszont mélyebb karcolások, és súlyosabb felületi hibák kezelésére szolgál. Ez a folyamat több lépésből áll, és a célja a járműfelület teljes helyreállítása, hogy újra tiszta és hibamentes legyen.

Fontos megjegyezni, hogy mindkét módszer szakértelmet és megfelelő eszközöket igényel. A fényesítő polírozás általában könnyebb és gyorsabb eljárás, míg a korrekciós polírozás időigényesebb és alaposabb munkát igényel. A választás a jármű állapotától, a felületi hibák súlyosságától és az elvárt végeredménytől függ.

MILYEN LÉPÉSEKBŐL ÁLLNAK A MÓDSZEREK?

FÉNYESÍTŐ POLÍROZÁS:

 • Állapot és igényfelmérés, lakkréteg vastagságának vizsgálata műszerrel.
 • Tisztítás: (Aktívhabos mosás, Szárazolás, Röprozsda oldás, Mosás, Dekontaminálás, Tisztítógyurma, Mosás, Szárazolás)
 • Maszkolás
 • Fényesítés 2 lépcsőben
 • Mosás csak vízzel
 • Zsírtalanítás
 • Felület zárás (WAX, KERÁMIÁS WAX, KERÁMIA)

KORREKCIÓS POLÍROZÁS:

 • Állapot és igényfelmérés, lakkréteg vastagságának vizsgálata műszerrel.
 • Tisztítás: (Aktívhabos mosás, Szárazolás, Röprozsda oldás, Mosás, Dekontaminálás, Tisztítógyurma, Mosás, Szárazolás)
 • Maszkolás
 • Durva vágás
 • Közepes vágás
 • Fényesítés 1 lépcsőben
 • Mosás csak vízzel
 • Zsírtalanítás
 • Felület zárás (WAX, KERÁMIÁS WAX, KERÁMIA)

MILYEN ESETEKBEN AJÁNLJUK NEKED?

FÉNYESÍTŐ POLÍROZÁS:

Amennyiben hétköznapi használatban van az autó és a polírozást követően védőfólia nem kerül felhelyezésre, akkor szinte minden esetben a fényesítő polírozást javasoljuk az ügyfeleinknek. Az indok végtelenül egyszerű. Ez az eljárási mód a szabad szemmel látható karcolások 70-80%-át eltávolítja (IGEN, ELTÁVOLÍTJA ÉS NEM FELTÖLTI!), ezen kívül a lakkrétegen plusz irányban elhelyezkedő makacs szennyeződésekkel is leszámol, pl: vízkő és bogármaradványok. Ugyanakkor elegendő lakkréteg marad a fényezésen ahhoz, hogy ezt a folyamatot 2-3 alkalommal is megismételjük a többéves felhasználás során.

FÉNYESÍTŐ POLÍROZÁS

Abban az esetben is a fényesítő polírozást ajánljuk, ha a festékvastagság mérés során kiderül, hogy az autón már korábban is történt polírozás, és a lakkréteg javát már eltávolították.

Frissen fényezett elemek összepolírozásához a legtöbb esetben szintén a fényesítő polírozás bizonyul a jó választásnak.

Szalonautók kerámia bevonattal történő ellátása előtt is legtöbb esetben elegendő a fényesítő polírozás.

KORREKCIÓS POLÍROZÁS:

Korrekciós polírozás munkafolyamatának köszönhetően, a lakkrétegben található karcolások 95-99% eltávolításra kerül. Fontos megjegyezni, hogy a több lépcsős vágás következtében, a lakkréteg vastagsága nagy mértékben csökkenni fog, így lényegesen szűkül azon esetek köre amikor ezt a módot javasoljuk.

Amennyiben kerámia bevonat kerül felhelyezésre a polírozást követően és elegendő lakkréteg van az autón, akkor a korrekciós polírozás a megfelelő választás. Ezzel a módszerrel tudunk elérni egy olyan hibátlan felületet a fényezésen, amit érdemes kiemelni egy kerámiabevonattal. Fontos megjegyezni, hogy a kerámia bevonat kiemelésre szolgál és nem eltakarásra!

Védőfólia felhelyezése előtt is érdemes korrekciós polírozást alkalmazni amennyiben a felület ezt megköveteli. Ebben az esetben picit nagyobb a játéktér mint a kerámia kezelés esetében.

5. Az autód teljes felületének polírozását „megoldják” 2-3 óra alatt.

Egy professzionális polírozás előkészülete a maszkolás végeztével cirka 1-2 óra és a munka java csak ezután kezdődik! 😊

A fent olvasottak alapján már magától értetődő, hogy aki azt állítja, 2-3 óra alatt megvan egy autó teljes polírozásával (már többször hallottunk ilyenről), legyen szó akár csak fényesítő polírozásról, az hazudik.

FÉNYESÍTŐ- VAGY KORREKCIÓS POLÍROZÁST VÁLASSZAK?

Igaz, hogy létezik egy úgynevezett töltő pasztás polírozás, amit a kereskedők előszeretettel alkalmaznak. Ennek az eljárásnak az a lényege, hogy gyorsan csinálnak egy fényes felületet melyről szemlátomást eltűnnek a karcok. A probléma kb. a második mosásnál kezdődik, amikor a töltő pasztát szépen kimossuk a karcokból és rájövünk, hogy minket bizony csúnyán átvertek. Ezen eljárás elvégezhető 2-3 óra alatt, de nem szeretnénk minősíteni az ilyen SZAKAIK tevékenységét!

X